Untitled Document
 

VERA JE NAS OSNOV - Sastanak clanova srpske zajednice u Bocvani

18. April. 2010

Narodna Skupstina Republike Srbije donela je Zakon o Dijaspori po kome se formira Skupstina dijaspore, sastavljena od predstavnika Srpske dijaspore iz celog sveta. Srbima koji zive i rade u Africi pripalo je jedno mesto. Na izborima u Johanesburgu, vecinom glasova za predstavnika Srpske dijaspore iz Afrike izabran je otac Pantelejmon, svestenik SPC iz Juzne Afrike. Na njegov predlog izabran je i Savetodavni Odbor u Juznoafrickoj Republici, od cetiri clana koji ce mu pomagati u radu. Inicijativa oca Pantelejmona je da se slicni Odbori osnuju i u Bocvani i Zambiji, tako da bi predstavnik Srpske dijaspore iz Afrike bio u potpunosti upoznat sa problemima na koje nailaze Srbi i u drugim zamljama, van Juznoafricke Republike. Ovaj predlog je podrzan sa odobravanjem.
Shodno tome, 18 Aprila 2010, tacno u 12:25 sati, posle duze vremena, okupili su se Srbi na jednom mestu u sali za sastanke u ordinaciji doktorke Gordane Cavric u Gaboronu, glavnom gradu Bocvane. Osnovni cilj pomenutog skupa bio je projekat SPC-a i Ministartsva dijaspore da se u Bocvani, Zambiji i Johanesburgu organizuju Savetodavna tela srpske zajednice. Pre pocetka sastanka odsluzena je kraca molitva za pomoc Boziju pri zapocinjanju dobrog dela, uz citanje dela iz Poslanice Filipljanima Svetog apostola Pavla. Molitvu je odsluzio Arhimandrit Pantelejmon, uz pomoc (pri citanju dela iz Poslanice) Svetislava Stefanovica. U uvodnom delu sastanka, otac Pantelejmon je izneo razloge okupljanja i informisao skup kako su protekli izbori za predstavnika Afrike za Skupstinu dijaspore i Savetodavni Odbor u Juznoafrickoj Republici. Otac Pantelejmon je predlozio da Savetodavni Odbor u Bocvani broji pet clanova. Sastanku su prisustvovali clanovi porodica: Nikolic, Pesic, Markovic, Radovic, Lazic, Tomic, Stefanovic, Mitrovic, Marjanovic, Ivancevic, Stojanovic, Simic, Kostic, Radovanovic.
 
Predlaganje i izbor pet clanova odbora za Bocvanu pocelo je kao sto je i predvidjeno nakon sto su izabrani zapisnicar i overivac. Svi prisutni predlozili su kandidate. Od dvanaest predlozenih, izabrani su Milivoje Nikolic, Svetislav Stefanovic, Sladjan Nikolic, Tatjana Pesic i Zoran Markovic za clanove Odbora. Odluceno je da ce izabrani kasnije birati medjusobom predsednika, podpredsednika i sekretara. Otac Pantelejmon je cestitao izabranima i naglasio da oni jesu Odbor koji treba da radi vise od ostalih, ali da se u taj rad trebaju ukljuciti svi clanovi zajednice. Takodje je rekao da je sada pred njima vise zadataka, od kojih je prvi prikljupanje sto vise imena, detalja i kontakata Srba koji zive u Bocvani. Jednom godisnje, ovi predstavnici ce organizovati skup celokupne Srpske zajednice u Bocvani na kome ce se odlucivati o produzenju mandata izabranih clanova.
Duznosti clanova savetodavnog tela bice da sakupe kontakte, e-mejlove i brojeve telefona svih clanova srpske zajednice u Bocvani; da prikupljaju predloge srpskih gradjana za poboljsanje njihovih uslova zivota u Bocvani; da odrzavaju sastanke jednom mesecno; da saradjuju i da podnose jednom u tri meseca izvestaje SPC-a u Johanesburgu kao i da pokusaju da sprovode u delo korisne ideje i predloge clanova srpske zajednice na teritoriji na kojoj se nalaze. Crkveni Odbor u Johanesburgu bice nadredjen novoformiranom Odboru u Bocvani. Usvojeno je da ce clanovi sastaviti statut i da ce naci modalitet kako ce nas Odbor dobiti pravni legitimitet u Bocvani.
 
Najbitniji posao izabranih odbornika bice prikupljanje ideja srpkog zivlja u Bocvani, a dosadasnji predlozi su da se ukinu vize za srpske drzavljane u Bocvani, da se olaksa procedura nasim poslovnim ljudima koji bi zeleli da ulazu i prenose svoja poslovna iskustva u Srbiji, da se imenuje pocasni konzul u Bocvani, da se osnuje skola za srpsku decu i povremeni direktni letovi iz Beograda za Johanesburg. Takodje se razgovaralo o crkvi koju ce srpsko stanovnistvo posecivati. Grcka crkva koja bi uskoro trebala da bude izgradjena u Gaboronu bi bila prva pravoslavna crkva u Bocvani. Saveto oca Pantelejmona je da se svi Srbi u Bocvani ukljuce i doprinesu ko koliko moze braci Grcima u sprovodjenju tog bogougodnog dela izgradnje prvog pravoslavnog hrama u Bocvani.
Odbornici ce do sledeceg sastanka, koji bi trebao da se odrzi do 20. juna 2010 godine, sastaviti konacan spisak ideja, predloga, problema i inicijativa koji bi zatim preko naseg delegata bio predat Skupstini dijaspore. Posle sastanka, otac Pantalejmon se krace zadrzao u razgovoru sa prisutnim clanovima novoizabranog Savetodavnog Odbora. U diskusiji je dogovoreno da se zajednicki radi na napredku Srpske zajednice, i istaknuto:
 
  • Skupovi cele Srpske zajednice u Bocvani ce se odravati jednom godisnje. Tom prilikom ce se razmatrati rad Odbora i izvrsiti potvrda mandata (izbor/reizbor) clanova Odbora.
  • Sve aktivnosti Odbora, kao i sveukupne Srpske zajednice u Bocvani, bice u dogovoru i saradnji sa ostalim Srpskim zajednicama, a pod pokroviteljstvom Srpske zajednice u Juznoafrickoj Republici, jer samo zajedno mozemo postici poboljsanje i napredak. Sabornost kao osnova aktivnosti mora postojati.
  • Odbor ce se sastajati po potrebi, najmanje jednom mesecno, o cemu ce se praviti zapisnici i slati u centralu, u Crkveno-Skolsku Opstinu Sveti Sava.
  • Svaka tri meseca ce se praviti iscrpni izvestaj o radu koji ce se slati u centralu, u CSO Sveti Sava u Johanesburgu.
 
Vera nasa sveta Pravoslavna ce nam biti osnov, a zatim ljubav prema otadzbini, srpskom jeziku, pismu, tradiciji, istoriji i kulturi. Sloga i zajednicki napredak bice glavni motiv i pokretac nasih aktivnosti, planova, zelja i rada. Neka nam Bog, svetitelji Boziji i svi dobri ljudi budu pomocnici u ovom dobrom delu.
 
Jelena Ivancevic i Zoran Markovic
Gaboron – Bocvana
22. april 2010. godine

 
Untitled Document
Copyright 2005, Serbian Orthodox Church - Saint Thomas. All rights reserved.
Designed by , powered by