Untitled Document
 

Postovani posetioci sajta, draga braco I sestre, pomaze Bog!

Dobrodosli na prezentaciju juznoafricke parohije Srpske Pravoslavne Crkve pri hramu svetog apostola Tome u Johanesburgu – Juzna Afrika. Nasa crkva je jedina srpska crkva na celom africkom kontinentu I sazidana je 1978. godine. Temelje za hram je osvestao tadasnji episkop Australijsko-novozelandski, g. Nikolaj. Od tada do danas, nekoliko svestenika je opsluzivalo ovu parohiju, a crkva, parohija i crkveno imanje ( oko 2,5 Hektara ) su napredovali I uzrastali da bi danas nasa crkva sa imanjem postala jedna od najlepsih pravoslavnih crkava u Juznoj Africi.

Nas srpski narod koji pripada ovoj parohiji, najbrojniji je upravo u Juznoj Africi, a nasi parohijani jos naseljavaju Bocvanu, zatim Zimbabve, Zambiju I ostale africke drzave. Ima dosta razloga zasto niko nema precizne podatke o broju nasih iseljenika ovde, ali pretpostavlja se da u Juznoj Africi ima negde oko 20 000 Srba.

 Od srpskih ustanova I organizacija ovde, postoji Ambasada S C G u glavnom gradu Pretoriji, Skola srpskog jezika, klub “ Zavicaj “ I fudbalski klub “ Beli orlovi “. Daleko najveci broj Srba u Juznoj Africi, okuplja se I dolazi u crkvu sv. Tome u Johanesburgu, narocito na Badnje Vece I Vaskrs kada se okupi I nekoliko hiljada ljudi, a takodje za sv. Savu, Vidovdan, sv. Tomu I ostale nase praznike.

Narod se okuplja nedeljom u crkvi na bogosluzenjima I za slave I praznike u prostranoj crkvenoj sali kada se organizuju razni programi, priredbe I praznicne trpeze. Za organizovanje okupljanja u crkvi I sali, zaduzeni su clanovi Crkvenog Odbora I clanice Kola srpskih sestara “ Kosovka devojka “.    

Zelja nam je da se Vi, postovani posetioci ove prezentacije, upoznate bar sa jednim malim delom zivota I aktivnosti u nasoj parohiji I crkvi koja je zaista od veoma velikog znacaja za sve pravoslavne Srbe koji naseljavaju africki kontinent.

Na nasem sajtu mozete videti I procitati o aktivnostima crkve, bogosluzenjima, istoriji nasih iseljenika u Juznoj Africi, a mozete se upoznati I sa nasim casopisom “ Svetosavsko ognjiste “ koji je trenutno jedini casopis na srpskom jeziku ( stampa se na cirilici ) u celoj Africi. Tu su jos informacije o Crkvenom Odboru, svesteniku, priloznicima a takodje I zapisnici sa sastanaka Crkvenog Odbora I svi nasi kontakt detalji.

Hvala Vam jos jednom sto cete posetiti nasu prezentaciju I unapred se radujemo da cemo ovim putem ostvariti I kontakte sa nasom pravoslavnom bracom I svim zainteresovanim ljudima dobre volje sirom sveta na obostranu korist I radost. DOBRODOSLI !

Svako dobro od Gospoda Vam zeli, jeromonah Pantelejmon Jovanovic, staresina hrama svetog apostola Tome u Johanesburgu – juznoafricka parohija S P C

 
Untitled Document
Copyright 2005, Serbian Orthodox Church - Saint Thomas. All rights reserved.
Designed by , powered by